Şahan Arzruni - Hommage & Anma

Dünyaca ünlü Türkiyeli Ermeni piyanist Şahan Arzruni, “Anma” başlığı altında bu kez klasik müziğin ilk dönem Ermeni temsilcilerinin piyano eserlerini yorumladı. Arzruni’nin “Anma: İlk Ermeni Bestecilerin Piyano Eserleri” adlı albümde, aralarında Dikran Çuhacıyan’ın da yer aldığı 12 besteciden toplam 21 parça yer alıyor.

Şahan Arzruni, bu bestecilerin eserlerinin üslup açısından oldukça farklı ve zengin bir yelpaze oluşturduğunu belirtiyor. Sanatçı, bestecilerden bazılarının yarattıkları eserlerde Osmanlı klasik müziği ve Kafkas müzikleri gibi, birtakım yerel üslupların renklerini kullandıklarını ve “füzyon müziğinin” öncü örneklerini verdiklerini belirtirken, bazı bestecilerin Avrupai altyapıya sahip eserlere Türk ezgilerini yerleştirdiğini, bazılarının ise Kafkas ritmlerini Batı enstrümanlarına uyarladığını vurguluyor.

Sanatçı, esasında Klasik Batı Müziği’nin kadim Ermeni müziği geleneğine yabancı olduğunu söylüyor ve bu görüşünü şöyle özetliyor: “Avrupa müziği kentli yaşamın bir yansımasıdır, Ermeni müziği ise topraktan kaynaklanır. Ermeni halk müziği tarlalarda gelişti. İlahilerin dönüşüm süreci manastırlarda yaşandı. Klasik Batı Müziği ise sonraları, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında kentsoylu Ermenilerin yaşamına girdi, ardından Ermeni entelektüelleri arasında gelişmeye başladı.”

Albümdeki Parçalar
01. Hagop Assadour - Leblébidji Quadrille
02. Dikran Tchouhadjian - L’orientale & Danse Caractéristique
03. Dikran Tchouhadjian - Deux Fugues
04. Dikran Tchouhadjian - Impromptu
05. Haroutioun Sinanian - Tour De Léandre
06. Haroutioun Sinanian - Souvenir De Candilli
07. Haroutioun Sinanian - Tour De Léandre
08. Edgar Manas - Danses Populaire Turques
09. Stepan Papelian - La Fin D’un Rêve
10. Onnig Berberian - Prélude
11. Karol Mikuli - Étude
12. Karol Mikuli - Lied
13. Alexandre Spendiaryan - Enzeli
14. Alexandre Spendiaryan - Berceuse
15. Makar Yekmalian - Nocturne
16. Nikoghayos Tigranyan - Yet Ou Araj
17. Nikoghayos Tigranyan - Ranki
18. Genarios Ghorghanian - Bayati
19. Genarios Ghorghanian - Romance Sans Paroles
20. Stéphan Elmas - Nocturne
21. Stéphan Elmas - Étude